luni, 31 martie 2014

Reportaj: Marşul pentru Viaţă 2014 în oraşele ţării

Printre orașele în care a fost organizat "Marșul pentru viață" se numără Alba Iulia, Arad, Bacău, București, Buzău, Cluj, Deva, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Iași, Satu Mare, Suceava, Tg. Jiu, Tg. Mureș, Târgoviște, Tulcea.

ALBA IULIA
Aproximativ 200 de tineri, părinți, dar și copii au participat sâmbătă la “Marșul pentru viață” în Alba Iulia. „Un copil este un dar de la Dumnezeu, nu o alegere”, „Doctore spune-i mamei să mă nască!”, „Mamă îți mulțumesc că exist!”, „Să fim o voce pentru cei fără glas” sunt doar câteva dintre mesajele pe care participanții albaiulieni au vrut să le transmită oamenilor.


ARAD
Conform www.aradon.ro peste 300 de participanți, de toate vârstele, s-au prezentat sâmbătă la manifestatia împotriva avortului organizată de Asociaţiile „Ieromonah Arsenie Boca” şi „Brâncoveanu”, ambele dinArad.

BACĂU

Sâmbătă dimineața, cu începere de la ora 11, Parohia Catolică Sfântul Nicolae, împreună cu Decanatul din Bacău, a organizat o nouă ediție a ‘Marșului pentru viață’ la care au participat peste 2000 de băcăuani conform www.ziaruldebacau.ro. „Suntem pentru viață. Avem și noi speranța că poate într-o zi iubirea va învinge, moarte nu va fi. Credem în noi, credem în voi; hai acum cântați cu noi!“ au scandat tinerii, alături de numeroasele familii cu copii, unii în scaun cu rotile. La întrebarea unei jurnaliste dacă ar face avort, o tânără a răspuns prompt: „Nu, niciodată!.“  Au răspuns pozitiv invitațiilor de a participa la această manifestare de amploare și autoritățile locale, județene, politicieni. Au fost prezenți, printre alții, primarul Bacăului – Romeo Stavarache, Mihai Sustac – viceprimar, președintele Consiliului Județean – Dragos Benea, Ionel Palar, Dan Sova, Cosmin Necula – deputați.

BUCUREŞTI

Aproximativ o mie de persoane au mărşăluit din Piaţa Unirii până în Parcul Tineretului dinCapitală, la evenimentul organizat pentru a susţine adopţia, ca soluţie pentru ocrotirea copiilor născuţi de mame aflate în dificultate, citează Mediafax. 





BUZĂU
La Buzău Marșul pentru viață a reunit sute de oameni, in frunte cu preotii de la parohiile buzoiene, în Parcul Crâng, la bisericuţa „Sfânta Muceniţă Filofteia“. Alegerea acestei locaţii nu a fost una întâmplătoare, deoarece Sfânta Filofteia, care a trecut la cele veşnice pe când avea doar 12 ani, este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, împreună cu Fundaţia pentru copii „Sfântul Sava“, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău şi cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Buzău. 

CLUJ NAPOCA
Organizaţiile din Cluj-Napoca care au militat pentru apărarea vieţii în 22 martie 2014 sunt Clinica Pro Vita, Life Fm, Life Nations, cărora li s-au alăturat asociaţiile de tineri, ASTRU din Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi ASCOR din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Cei 1.500 de participanţi s-au adunat în Piaţa Unirii ascultând cuvântul, rugăciunea şi binecuvântarea, IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop şi Mitropolit al BOR, însoţit de PS Vasile Someşeanul, Episcop vicar BOR. Cuvântul de încheiere şi binecuvântarea la pornirea în marşul prin oraş i-a revenit PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Acţiunea a fost un moment de comuniune între Biserici, între organizaţii religioase sau nu, dar unite de convingerea fermă că viaţa trebuie apărată. 

DEVA
La Deva,evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Genesis Life” în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română şi Biserica Baptistă „Sfânta Treime”. Au participat în jur de 150 de persoane  printre care şi reprezentanţi ai Centrului Mama din Deva, ai Bisericii maghiare, ai Inspectoratului Şcolar, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, ai Societăţii Naţionale de Cruce Roşie. 



FĂLTICENI
Vineri, 21 martie, în jurul orei 13, câteva sute de elevi de la şcolile şi colegiile dinFălticeni au participat la “marşul pentru viaţă 2014″, eveniment organizat la Fălticeni de Asociaţia Bucovina Profundă şi Asociaţia Fălticeni Cultural.



GALAŢI
Cu ajutorul lui Dumnezeu “Marșul pentru Viață” desfășurat în Galați, sâmbătă 22 martie 2014, s-a finalizat cu succes. Pe o zi frumoasă de primăvară, tineri, copii, părinți, mămici și bebeluși, au luat parte cu bucurie la acest marș, care readuce aminte că Dumnezeu oferă viața omului încă de la concepție și embrionul este persoană în toată plinătatea ei. 


GIURGIU
Sâmbătă, 22 martie, începând cu orele 16.00, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la Biserica Buna Vestire din mun. Giurgiu a avut loc evenimentul ,,Marșul pentru Viață 2014. Adopția – o alegere nobilă”, organizat de Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Giurgiu. 



IAŞI
În Iaşi 23 martie 2014 a adunat în faţa palatului culturii „participanţii au format o inimă din lumănări în amintirea copiilor avortaţi de-a lungul timpului în Romania. Sfătuiesc pe toţi tinerii să dea naştere la copii, să nu facă avort,” a spus un ieșean.„Ştim că în România nu există o cultură a adopţiei şi încercăm, cumva, să sensibilizăm lumea. Adopţia este o soluţie cam greoaie în momentul de faţă,” a spus Dragoş Brânză, reprezentant al organizatorilor. În 2013 au fost deschise doar aproximativ 2500 de proceduri de adopţie, în condiţiile în care sunt 60.000 de copii abandonaţi. 

 SATU MARE

La Satu Mare am putut citi „Mamă, îţi mulţumesc că exist!”, „Noi suntem generaţia pentru viaţă” sau „Adevăraţii doctori NU ucid copii!”, doar câteva dintre sloganurile înscrise pe pancartele celor care au participat în 22 martie la „Marşul pentru Viaţă”. Acţiunea iniţiată de Asociaţia „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi”, respectiv de Asociaţia „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” din Satu Mare a ajuns în acest an la cea de-a IV-a ediţie. 

SLATINA

Aproximativ 300 de tineri, părinți, dar și copii au participat duminica 23 martie 2014, ora 15,00  la “Marșul pentru viață” în Slatina, judetul Olt. „Un copil este un dar de la Dumnezeu, nu o alegere”, “Zambeste mama ta a ales sa traiesti”,”Avortul ucide”,” Mama lasa-ma sa ma nasc” „Doctore spune-i mamei să mă nască!”, „Mamă îți mulțumesc că exist!”, „Săfim o voce pentru cei fără glas” sunt doar câteva dintre mesajele pe care participanții slatinenii au vrut să le transmită oamenilor.
La ora 17,00 a avut loc Conferinta Duhovniceasca ”Familia Crestina de azi” sustinuta de Pr. NicolaeTanase –Valea Plopului.
Sambata 22 martie similar s-a desfasura Marsul pentru viata si in orasele: Corabia, Draganesti, Caracal si Bals
Evenimentul a fost organizat: Episcopia Slatinei si Romanatilor, ASCOR Slatina. Asociatia Prietenii omului – umanism, cultura, ISJ Olt.

Site: PRIETENII OMULUI – UMANISM,CULTURA -FACEBOOK

SUCEAVA
Municipiul Suceavaa fost duminică gazda unui protest paşnic, al unui grup de aproximativ 200 de persoane, care au mărşăluit prin oraş, atât copii cât şi adulţii purtând cu ei pancarte care condamnă avortul, în toate formele sale. „Spune Nu avortului”, „Viaţa începe în momentul concepţiei”, „Avortul nu te face neînsărcinată, avortul te face mama unui copil mort”, „Anticoncepţionalele sunt avortive” sau „Să nu porţi centură de siguranţă este ilegal.

TÂRGOVIŞTE
Ascor, filiala Valahia și Asociația pro-vita Târgoviște, studenții Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, elevi ai seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de aur, medici , asistenți și credincioși s-au adunat sâmbătă, 22 martie 2014 pentru Marșul pentru Viață. „Naştera de copii reprezintă o mare binecuvântare de la Dumnezeu, iar avortul este o crimă“ 

TÂRGU JIU
Zeci de târgujieni au participat la „Marşul pentru viaţă!”organizat de Provita Gorj, A.S.C.O.R Tg Jiu si Vasiliada Tg Jiu, acesta fiind cel mai mare eveniment public pentru protejarea vieţii. În 2014, tema marşului a fost una despre adopţie, organizatorii subliniind că în ţara noastră nu există o cultură în acest sens. 

TÂRGU MUREŞ
A treia ediţie a marşului pentru viaţă a avut loc sâmbătă, 22 martie, la Târgu-Mureş, tema din acest an fiind „Să fim o voce pentru fără glas!”. Pe o vreme caldă, de primăvară, cu mult soare afară, dar şi în suflete, zeci de părinţi şi copii au militat împotriva avortului, acel păcat cu consecinţe dramatice pentru societatea noastră. Evenimentul a fost un bun prilej de a susţine familia tradiţională, solidă, sănătoasă şi prosperă.


 TULCEA
Circa 350 de persoane au participat duminică la „Marşul pentru viaţă”, aflat anul acesta la Tulcea la cea de-a doua ediţie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro Vita, în parteneriat cu sprijinul Episcopiei Tulcea, ASCOR şi al Alianţei Familiilor din România, inițiatorii marşului dorind să atragă atenţia asupra dreptului la viaţă al copiilor încă de la concepţie, promovând în același timp adopția. „Pierzându-şi scopul, familia se destramă uşor, lucru confirmat de statisticile oficiale care arată că anul trecut au divorţat în România 35 de mii de familii”, a declarat profesorul Olimpia Popa, reprezentantul Pro Vita Tulcea.

A consemnat: Alexandra Bulla, Asociaţia Darul Vieţii

joi, 27 martie 2014


MARȘUL PENTRU VIAȚĂ - O LUPTĂ SFÂNTĂ ȘI PAȘNICĂ PENTRU VIITOR!
În frumoasa zi de sâmbătă, 22 martie, timișorenii de toate confesiunile au sărbătorit viața participând la Marșul pentru Viață. Acest eveniment simultan în 40 de orașe ale țării a dorit să constituie un strigăt în numele dreptului la viață, pe care Dumnezeu l-a acordat fiecărui om, indiferent de mărime, de culoare sau de statutul social și mai ales l-a acordat în mod egal copilașilor nenăscuți!

Este al patrulea an consecutiv când în România se produce această trezire miraculoasă a conștiințelor precum niciunde în lume. Adevărul vărsării sângelui nevinovat prin avort nu mai poate fi ascuns – deoarece acesta a depășit cota inimaginabilului în fața lui Dumnezeu. Nici o națiune europeană nu se apropie de rata avortului a românilor care depășește 30% din sarcini.
Conștiința proprie la un moment dat devine cel mai aspru judecător, spun cei care au avut experiențe intime cu Dumnezeu sau care au avut parte de convertire.
Acești minunați cetățeni provita - organizatorii Marșului - au depus un efort spontan, fără prea multe calcule strategice în prealabil, simțind pur și simplu chemarea de a repara ceva cât mai este timp.
La Timișoara au fost prezenți reprezentanții  Bisericii Romano-Catolice, greco-catolice, Ortodoxe, Baptiste, Penticostale și Reformate din Timișoara; de asemenea Fundația Estera si Asociația provita Medica, dl senator Ioan Iovescu; fanfara Bisericii Betele a însoțit Marșul pe tot traseul cu sunete de bucurie și voioșie, creând a atmosferă de jubileu și triumf în cinstea vieții! La urmă au cântat Corul de copii Filadelfia și Corul de tineri Kwasizabantu. Tinerii au dominat numeric și întru devotament, aducându-și mesajul prin semne și inscripții făcute de mânuțele lor propii. Mulțumiri nespuse tuturor!

După ce PS Alexandru a ținut să mulțumească tuturor acelora care se implică în apărarea vieții, a luat cuvântul Mons. Johann Dirschl, Vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. La Catedrala Mitropolitană pr. Silviu Damșe a rostit o rugăciune pentru copilașii nenăscuți.
Redăm unele spicuiri din discursuri:
Pater Rolf, care a fost hirotonit la Fatima și de la vârsta de 3 ani a vrut să devină preot : „Fundația Triumful Inimii activează de 20 ani în cinstea Fecioarei Maria de la Fatima care a spus că Inima ei Neprihănită va triumfa. Noi, mai întâi, Biserica și statul trebuie să recunoaștem vina noastră că am avortat milioane de copii. Nu putem construi un viitor nou fără să ne recunoaștem oficial vina.. nu exista viitor pentru România, nici pentru Europa dacă acum în timpul postului nu facem pocăință și îl rugăm pe Dumnezeu să ne ofere soluții pentru viitor. Neîntrerupt aici în Europa și în lumea întreagă noi răstignim planurile lui Dumnezeu, prin comportamentul nostru căutăm moartea.

Fie ca Dumnezeu să ne trimită copiii care să nu fie avortați și care să poată modifica viitorul lumii! Fiecăruia dintre acești copii avortați Dummezeu i-a dăruit o chemare.Mulți dintre acești copii care ar fi putut să ne deschidă calea spre viitor sunt morți. De aceea avem aceste probleme în Rusia, Ucraina, Crimeea pentru că îl împiedicăm pe Dumnezeu să ne dăruiască un viitor fericit.
De aceea voi tinerilor aveți curajul să aveți copii! Să vă implicați ca Dumnezeu să poată făuri din nou viitorul lumii. Și el o va face cu ajutorul Mamei lui Dumnezeu Maria.”
Alex Neagoe, pastor la Betel:  „În Timișoara creștinii au început să redescopere și lucrurile pe care le avem în comun unii cu alții și în mod deosebit mă bucur că am descoperit aici în Timișoara că avem în comun celebrarea vieții în Cristos. Căci prin Marșul pentru Viață celebrăm viața.
Noi credem că viața este o binecuvântare de la Dumnezeu și suntem chemați să protejăm această binecuvântare. (...)
Dumnezeu să binecuvânteze România cu mai multă sensibilitate în privința asta, să ne dea harul asumării unei atitudini de reală pocăință în raport cu ceea ce n- ar fi trebuit să se întâmple în decursul atâtâtor ani în care echivalentul națiunii de astăzi a fost omorâtă.”
Pastorul Reformat Fazakas : „Liberalizarea formelor de conviețuire, propagate în lume nu vor altceva decât omul creat de Dumnezeu să piardă simțul de viață sfântă și să refuze fructul pântecului, despre care știm că este binecuvântare. Ruperea acestui fruct este întrerupere a binecuvântării, care duce la lipsa de respect față de Dumnezeu, la lipsă de respect față de natură, față de aproapele și față de sine.  Nu suntem judecătorii vieții noastre proprii, ci vom fi judecați și vom primi răsplata pentru tot ce am făcut în această viață pământească ,atât pentru cele bune cât și pentru cele rele. Porunca „nu ucide“ apară viața de la concepție până la moarte. Apără viața, apără familia, tata și mama și nu părintele 1 și 2, cum se practică în America, apără omul creat ca femeie și bărbat și nu pe cel care se consider cu sexul nedefinit. Refuzul copilului ca fruct și binecuvântare este refuzul ascuns al viitorului pe toate laturile societății. Acest marș este o luptă sfântă și pașnică pentru viață și pentru viitor. “
Ghiță Alexei, președintele Fundației Estera: „Noi, prin acest marș afirmăm sus și tare: viața este sacră, ea aparține lui Dumnezeu și trebuie apărată!.... Viața are prioritate pentru că ea este de la Dumnezeu. Un om nu devine om ci el este om.”
Pastorul Viorel Țuț: „Marșul a avut acest scop, să trezească conștiința națiunii. Suntem aici astăzi să spunem politicenilor să nu voteze împotriva legilor lui Dumnezeu, căci acestea nu se schimbă.”
Senator Iovescu: „Eu oricum veneam la acest marș, veneam și neinvitat. (Dânsul a lucrat la legea 20/72 pentru a ușura fenomenul de adopție.)”
Cimpoae Marius, pastor: „Astăzi mii de oameni în Timișoara și în alte 39 de orașe se luptă pentru o singura cauză: Viața. Eu sunt calea , adevărul și viața, spune Domnul nostru Isus Cristos. Iar noi suntem ambasadorii lui Cristos, care am venit să apărăm viața.
Toate revoluțiile nu au pornit de sus de la conducători, ci au pornit de la oameni, mulți dintre ei anonimi. Sperăm ca alarma pe care am tras-o astăzi  să fie auzită până la cele mai înalte niveluri. ...

și mai sperăm că va veni o zi când nu va mai trebui să mărșăluim pentru viața!”

Legislația lui Dumnezeu nu se schimbă!

Marșul pentru viață 2014 pe străzile Timișoarei

joi, 20 martie 2014

ZI DE DOLIU NAȚIONAL: vineri, 21 martie 2014!

Cu ocazia Marsului pentru Viata, care se va organiza anul acesta simultan în cel puțin 38 de orase, organizatiile provita din tara lansează chemarea la  

O Zi de Doliu National 

vineri, 21 martie 
in memoria celor peste 20 milioane de copilasi avortati în ultimii 50 de ani în Romania!
Suntem un popor care a ucis un alt popor si a sosit vremea să facem ceva pentru acesti copilasi, sa promovam viata nenascuta in Romania.
Actiunea se derulează în pregatirea Marsului pentru Viata din ziua de sambata, 22 martie a.c.

joi, 6 martie 2014

Orașele anunțate pentru organizarea Marșului 2014

Joi, 20 martie a.c., erau 38 orașe anunțate!

Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Balș, Brașov, București, Buzău, Cluj, Caracal, Constanța, Corabia, Craiova, Deva, Dorohoi, Drăgănești Olt, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Iași, Ocna Mureș, Onești, Oradea, Pașcani, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Sf. Gheorghe, Slatina, Suceava, Târgoviște, Tg. Jiu, Tg. Mureș, Tg. Neamț, Timișoara, Tulcea, Zalău


Arad

Bacău

Bucureşti



Buzău

Cluj Napoca

Constanţa

Oradea

Suceava



Timişoara

Tg. Mureș


Tulcea





marți, 4 martie 2014

Video: Marșul pentru Viață 2014!

"Mi-ai luat bilet pentru drumul cel lung și vrei să plec din viața ta..."



 
În 22 martie 2014 se va desfăşura în peste 27 de localităţi din România Marşul pentru viaţă.

Acest videoclip filmat la Arad are multiple semnificaţii:

1. Paharele folosite nu sunt deloc întâmplătoare. Doar pahare de iaurt de Curtici şi de Pecica, două localităţi din judeţul Arad unde oamenii trăiesc din roadele pământului, în semn de protest împotriva planului guvernanţilor de a permite exploatarea gazelor de şist din zona de vest a României. Vrem să putem mânca, noi şi urmaşii noştri, acest iaurt delicios şi peste 10, 20 sau 100 de ani!
2. Tinerii protagonişti s-au îmbrăcat, majoritatea, în ii. Unele mai vechi de 100 de ani, adevărate bijuterii ale neamului românesc. Ne iubim neamul, cultura lui, tradiţiile lui şi din el ne tragem seva, bucuria.
3. Protagoniştii - elevi de la 14 la 19 ani - au devenit voci pentru cei ce nu au voce: pruncii nenăscuţi în pericol de a fi avortaţi. Într-o societate modernă în care se promovează tot mai mult o cultură a morţii, ei au înţeles mai repede decât adulţii din jur că trebuie promovată şi susţinută viaţa, din prima ei clipă de apariţie. Un copil este un copil cu drept deplin la viaţă din momentul concepţiei.

Ca un post scriptum, trebuie spus că toţi cei implicaţi, de la sunetişti, fotografi sau cameramani, au lucrat pro bono, având cu toţii acelaşi crez: ROMÂNIA! Le mulţumesc tuturor acestor oameni minunaţi: sunetul - Cosmin Harbei în studioul Musiclab, cameramani - Onoriu Felea, Cristian Ţuţuroi, Sergiu Ilisie şi Alexandru Niga, foto - Alexie Kocso.

A consemnat: Maria Jitea, Arad

joi, 20 februarie 2014

Protecţia vieţii nenăscute şi sprijinul familiei naturale de înaltă prioritate!

Marşul pentru Viaţă, eveniment naţional simultan: 22 martie 2014
Şi în acest an s-au aliat organizatorii din diverse oraşe pentru pregătirea Marşului pentru Viaţă din 22 martie, care doreşte să fie un eveniment simultan în toate judeţele. Poporul vieţii din România este conştient de puterea sa care constă în faptul de a fi unit şi de a demonstra aceasta printr-o acţiune concertată la nivel naţional. Aceşti apărători ai vieţii, după cum ştim, au reuşit în mod eroic să strângă la Iniţiativa cetăţenească « Unul dintre noi » din 2013, după cum ştim, un procentaj de 150% de semnături din minumul necesar.

Prin manifestul comun care se va lansa se vor cere îmbunătăţiri în sistemul legislativ în direcţia protejării vieţii nenăscute şi a familiei formate dintr-un bărbat şi o femeie, printre care şi adoptarea unui sistem de adopţie mai accesibil şi în favoarea copilului. Vizaţi şi invitaţi vor fi însuşi guvernanţii şi parlamentarii noştri să-şi revizuiască agenda politică şi să includă în programele lor această temă, care va fi hotărâtoare pentru viitorul ţării.
Contextul demografic la ora actuală, prin care populaţia ţării pierde anual sute de mii de locuitori este alarmant şi ar trebui să dea oricărui cetăţean al României de gândit. Ar trebui să-l preocupe în mod serios genocidul avortului, această hemoragie dureroasă a naţiunii noastre, atunci când merge la urne să voteze  sau când decide să nu se implice deloc.
Trendul în SUA şi în celelalte ţări occidentale este încurajator: statisticile arată că din ce în ce mai multă lume respinge avortul în ciuda faptului că la nivel politic sa fac presiuni din ce în ce mai ample pentru includerea acestuia în lista drepturilor femeii. Din păcate grupările oamenilor politic influenţi şi cu putere financiară tind să conducă mersul legislaţiei. Totuşi în ultimii doi ani s-au respins cu succes trei tentative de impunere a drepturilor sexuale şi reproductive la nivelul Uniunii Europene (raportul Estrella). Strategia acestor grupări extremist-feministe este neloială şi agresivă. Însă mişcarea pentru apărarea vieţii deja deţine victoria, pentru că Isus Cristos este cel care deja a învins moartea !
În ceea ce priveşte situaţia statistică a avorturilor în România, aceasta a înregistrat într-adevăr o scădere continuă de la aproape un milion de avorturi în anul de după Revoluţie, pentru a ajunge la cca 120.000 de avorturi înregistrate în 2010. Însă atenţie ! Printre cauzele principale nu se numără doar progresul unei oarecari culturi a vieţii ci şi emigrarea masivă a femeilor de vârstă fertilă, care ne-a cauzat şi o scădere drastică a naşterilor.
Tinerii sunt invitaţi în mod special să participe cu creativitatea şi cu spontaneitatea lor la acest eveniment. Apărarea vieţii nenăscute presupune pentru ei trăirea castităţii, adică a abstinenţei sexuale până la căsătorie – cea mai nobilă alegere posibilă pentru un tânăr. În multe ţări occidentale, precum şi la noi în România participanţii principali la Marşul pentru Viaţă au fost mereu tinerii, fiind cei mai sensibili şi cei care vibrează la valorile perene ale tradiţiei creştine.
Organizatorii sunt invitaţi să organizeze o săptămână dedicată apărării vieţii cu diverse evenimente culturale precum conferinţe, proiecţii de filme, prezentări ale unor piese de teatru, ale unor formaţii de muzică, concursuri şcolare, sportive, artistice etc. Nu numai preoţii şi pastorii pot pune mulţimi în mişcare ci şi cadrele didactice la toate nivelele de învăţământ!


Poporul vieţii ori este unit ori nu există deloc ! s-a afirmat în timpul Iniţiativei cetăţeneşti Unul dintre noi. Să păstrăm acest logo în inimile noastre şi să afirmăm într-un cuget şi într-un glas dreptul la viaţă al copilului nenăscut şi statutul necesar de protecţie cu înaltă prioritate al familiei formate dintr-un bărbat şi o femeie !

vineri, 31 ianuarie 2014

Marşul pentru viaţă 2014 - Buletin Informativ Nr. 1/29.01.2014

Foto: Diana Cristescu

Iată şi primul Buletin al Marşului pentru Viaţă, trimis către colegii organizatori din ţară:

Stimați colegi,

Conform responsabilității atribuite organizației „Studenți pentru viață”, încercăm să strângem legăturile cu toți cei care desfășoară activități pentru-viață în România. Pe lângă eforturile fiecărei organizații, ale fiecărei persoane, istoria oricărei reușite arată că unitatea este un factor obligatoriu și că, în afara unității, nu se poate ajunge la rezultatul dorit.

Aș aduce un singur argument pentru necesitatea unității când vorbim despre oameni care vor să apere viețile copiilor nenăscuți și să îi convingă și pe alții: dacă noi, cei care suntem pentru-viață, nu reușim să ne unim și să facem lucrurile împreună, să nu ne amăgim că îi vom convinge pe cei care nu sunt pro-viață.

De asemenea, să nu ne temem că ne vom dilua identitățile specifice dacă vom face împreună acest Marș. Unitatea nu înseamnă uniformitate, ci să ne coordonăm acțiunile pentru atingerea scopurilor comune.

„Adopția – o alegere nobilă” – temă, logo și afiș comune

Identitatea conceptuală și identitatea vizuală sunt temeiuri ale realizării unității. Pentru aceasta vă propunem o temă a marșului în toate localitățile, un logo care exprimă această temă și un afiș, care poate fi personalizat cu datele specifice organizării din respectiva localitate.

Pentru Marșul din acest an vă propunem ca temă adopția. Ne-am bucurat când am constatat că adopția a fost și tema Marșului pentru Viață de la Washington, din 22 ianuarie. Este o realitate faptul că adopția este cu adevărat eficientă în salvarea de vieți. Sloganul pe care vi-l propunem pentru a exprima tema este: „Adopția – o alegere nobilă”.

Trebuie să recunoaștem că, în România, copilul adoptat este văzut ca un copil de mâna a doua, familia care adoptă este văzută ca o familie nefirească, iar mama sau părinții care își lasă copilul să fie adoptat ca fiind nedemni de numele de părinți. Aceste calificări nu sunt corecte și ele îngreunează mult încredințarea spre adopție, adopția și integrarea copilului adoptat. Copilul este un dar și societatea ar trebui să le fie recunoscătoare atât celor care se îngrijesc de acest dar, cât și celor care au ales, uneori cu multă jertfă, să încredințeze creșterea acestui dar altei familii.

Tema propusă nu izvorăște din considerații teoretice, ci din experiența de zi cu zi a implicării pro-viață. Unul dintre cele mai întâlnite cazuri în criza de sarcină este cel în care cineva vrea să sprijine o femeie în criză de sarcină și îi propune alegerea adopției, cu garantarea întregului sprijin pe perioada sarcinii, și cu toate acestea este ales avortul și nu posibilitatea încredințării spre adopție unei familii. Argumentele alegerii avortului nu sunt în primul rând cele date de cadrul legislativ care reglementează adopția, care și acesta are nevoie de atenția și implicarea noastră publică, ci următoarele: „dacă îl păstrez, mă voi atașa de el și nu o să-l mai pot da, deci mai bine fac avort” sau „cum poate o mamă sănătoasă la minte să fie capabilă de un asemenea gest?” Frecvența acestor argumente, și a altora de acest fel, demonstrează clar că adopția lipsește din cultura noastră.

Aceste gânduri dorim să le punem la inimile românilor, și să fie problematizate în spațiul public. Dacă reușim să transmitem societății că țara noastră are nevoie de o cultură a adopției, aceasta o va conduce către o cultură a vieții.

Alegerea adopției ca temă nu reprezintă o abatere de la tema pro viață, care este subiectul marșului. Între adopție și apararea vietii celor mai vulnerabili dintre noi, copiii nenascuti, există o legătură profundă, adopția fiind calea dragostei, a iubirii pentru mamă, pentru copil și pentru familia adoptivă, în timp ce avortul înseamnă sfârșitul vieții și al iubirii.

Să fim realiști: pe cât de ușor este să i se spună unei femei că avortul este un rău, pe atât de clar este că nu poate fi nimeni obligat să crească un copil dacă nu vrea aceasta. Într-un astfel de caz, alegerea adopției este unica alegere eficientă pentru mamă și pentru copil. Puteți citi aici o poveste de viață a unei mame care a fost pro-avort, dar a ajuns pro-viață după ce a născut un copil și l-a dat spre adopție: http://stiripentruviata.ro/o-viata-salvata-eram-pro-alegere-pana-in-momentul-cand-a-aparut-ava/

Săptămâna pentru Viață

Experiența din anii trecuți a arătat că diferite organizații au făcut și alte activități pe lângă Marș. Au fost cazuri în care unele tipuri de activități nu și-au găsit locul în cadrul Marșului și au fost lăsate deoparte. În plus, s-a constatat că în unele localități au fost mai multe organizații participante și fiecare a avut o agendă proprie, pe lângă participarea la Marș în comun.

De aceea, vă propunem ca Marșul să fie încadrat de o Săptămână pentru Viață, în perioada 19–26 martie. În această săptămână se pot organiza în fiecare oraș sau localitate diferite activități pro-viață: proiecții de filme pro-viață, mese rotunde, conferințe, discuții, spectacole, slujbe religioase etc. Aceste evenimente oferă participanților posibilitatea de a afla mai multe despre mișcarea pro-viață, despre scopul Marșului pe care îl organizăm și despre cum se pot implica în mod concret.

În ce orașe și localități va avea loc Marșul?

A treia partea a acestui mail o dedicăm unui aspect foarte important: în ce orașe și localități va avea loc Marșul în acest an?

Deși a crescut de la an la an numărul orașelor în care s-a organizat Marșul, constatăm două realități triste: 1. au existat orașe și localități unde s-a desfășurat într-un an, iar în anul următor nu a mai avut loc; 2. există județe în România care nu au niciun oraș sau localitate în care să se organizeze Marșul.

Pentru a remedia aceste două probleme, vă rugăm să anunțați până duminică, 9 februarie a.c., orașele și organizațiile care coordonează Marșul, pentru ca în perioada 10–23 februarie să ne unim forțele și să îi determinăm și pe colegii din alte orașe și localități, unde există capacitate, să organizeze Marșul.

În acest prim buletin informativ organizatoric, vă informăm că suntem în curs de a definitiva un program al Săptămânii pentru Viață în București și, atunci când va fi gata, îl vom trimite și către dumneavoastră. În măsura în care astfel de programe sunt gata pentru diferite localități, ne vom bucura să fie făcute publice, ele putând constitui surse de inspirație și pentru ceilalți.

Intenționăm, de asemenea, să finalizăm cât mai curând logo-ul și afișul Marșului, să completăm lista actuală de bannere și pancarte cu mesaje referitoare la adopție, să edităm numărul 2 al revistei Pentru viață, să facem comunicatul de presă, să retrimitem principiile Marșului, materiale motivaționale etc. Acestea și alte probleme legate de Marșul pentru Viață 2014 vor fi subiectul altor buletine organizatorice.

Vă rugăm să sprijiniți organizarea acestui Marș, pentru că el poate constitui o coloană vertebrală pentru activitățile organizațiilor pro-viață din România.

Că nădejdea că Dumnezeu ne va întări puținele noastre forțe,
Cu bucurie pentru viață,

Alexandra Nadane

joi, 30 ianuarie 2014

POPORUL VIEŢII  cheamă toate oraşele din România la
MARŞUL PENTRU VIAŢĂ!

sâmbătă, 22 martie 2014 orele 12.00


Eveniment simultan al poporului vieţii care doreşte o conştientizare şi o trezire a conştiinţelor referitor la respectul faţă de viaţă şi faţă de familia tradiţională, cea instituită de Dumnezeu însuţi!
 

Toţi organizatorii / participanţii vor prezenta un manifest comun conducerii ţării şi naţiunii prin care se va solicita o atitudine mai serioasă şi mai responsabilă în direcţia protecţiei vieţii nenăscute şi a familiei şi se vor propune unele măsuri urgente în acest sens - singura garanţie pentru un viitor prosper!

Solicităm ajutorul dvs pentru organizarea Marşului!

Toţi cei care consideră că un strigăt comun al societăţii poate avea un impact major în mersul ei şi cei care consideră că pot aduce o contribuţie la mobilizarea comunităţilor din oraşul lor, sunt rugaţi să colaboreze cu noi!
 

Pentru a vă înscrie în forumul de discuţii online al organizatorilor contactaţi-ne pe adresa contact@marsulpentruviata.ro