vineri, 31 ianuarie 2014

Marşul pentru viaţă 2014 - Buletin Informativ Nr. 1/29.01.2014

Foto: Diana Cristescu

Iată şi primul Buletin al Marşului pentru Viaţă, trimis către colegii organizatori din ţară:

Stimați colegi,

Conform responsabilității atribuite organizației „Studenți pentru viață”, încercăm să strângem legăturile cu toți cei care desfășoară activități pentru-viață în România. Pe lângă eforturile fiecărei organizații, ale fiecărei persoane, istoria oricărei reușite arată că unitatea este un factor obligatoriu și că, în afara unității, nu se poate ajunge la rezultatul dorit.

Aș aduce un singur argument pentru necesitatea unității când vorbim despre oameni care vor să apere viețile copiilor nenăscuți și să îi convingă și pe alții: dacă noi, cei care suntem pentru-viață, nu reușim să ne unim și să facem lucrurile împreună, să nu ne amăgim că îi vom convinge pe cei care nu sunt pro-viață.

De asemenea, să nu ne temem că ne vom dilua identitățile specifice dacă vom face împreună acest Marș. Unitatea nu înseamnă uniformitate, ci să ne coordonăm acțiunile pentru atingerea scopurilor comune.

„Adopția – o alegere nobilă” – temă, logo și afiș comune

Identitatea conceptuală și identitatea vizuală sunt temeiuri ale realizării unității. Pentru aceasta vă propunem o temă a marșului în toate localitățile, un logo care exprimă această temă și un afiș, care poate fi personalizat cu datele specifice organizării din respectiva localitate.

Pentru Marșul din acest an vă propunem ca temă adopția. Ne-am bucurat când am constatat că adopția a fost și tema Marșului pentru Viață de la Washington, din 22 ianuarie. Este o realitate faptul că adopția este cu adevărat eficientă în salvarea de vieți. Sloganul pe care vi-l propunem pentru a exprima tema este: „Adopția – o alegere nobilă”.

Trebuie să recunoaștem că, în România, copilul adoptat este văzut ca un copil de mâna a doua, familia care adoptă este văzută ca o familie nefirească, iar mama sau părinții care își lasă copilul să fie adoptat ca fiind nedemni de numele de părinți. Aceste calificări nu sunt corecte și ele îngreunează mult încredințarea spre adopție, adopția și integrarea copilului adoptat. Copilul este un dar și societatea ar trebui să le fie recunoscătoare atât celor care se îngrijesc de acest dar, cât și celor care au ales, uneori cu multă jertfă, să încredințeze creșterea acestui dar altei familii.

Tema propusă nu izvorăște din considerații teoretice, ci din experiența de zi cu zi a implicării pro-viață. Unul dintre cele mai întâlnite cazuri în criza de sarcină este cel în care cineva vrea să sprijine o femeie în criză de sarcină și îi propune alegerea adopției, cu garantarea întregului sprijin pe perioada sarcinii, și cu toate acestea este ales avortul și nu posibilitatea încredințării spre adopție unei familii. Argumentele alegerii avortului nu sunt în primul rând cele date de cadrul legislativ care reglementează adopția, care și acesta are nevoie de atenția și implicarea noastră publică, ci următoarele: „dacă îl păstrez, mă voi atașa de el și nu o să-l mai pot da, deci mai bine fac avort” sau „cum poate o mamă sănătoasă la minte să fie capabilă de un asemenea gest?” Frecvența acestor argumente, și a altora de acest fel, demonstrează clar că adopția lipsește din cultura noastră.

Aceste gânduri dorim să le punem la inimile românilor, și să fie problematizate în spațiul public. Dacă reușim să transmitem societății că țara noastră are nevoie de o cultură a adopției, aceasta o va conduce către o cultură a vieții.

Alegerea adopției ca temă nu reprezintă o abatere de la tema pro viață, care este subiectul marșului. Între adopție și apararea vietii celor mai vulnerabili dintre noi, copiii nenascuti, există o legătură profundă, adopția fiind calea dragostei, a iubirii pentru mamă, pentru copil și pentru familia adoptivă, în timp ce avortul înseamnă sfârșitul vieții și al iubirii.

Să fim realiști: pe cât de ușor este să i se spună unei femei că avortul este un rău, pe atât de clar este că nu poate fi nimeni obligat să crească un copil dacă nu vrea aceasta. Într-un astfel de caz, alegerea adopției este unica alegere eficientă pentru mamă și pentru copil. Puteți citi aici o poveste de viață a unei mame care a fost pro-avort, dar a ajuns pro-viață după ce a născut un copil și l-a dat spre adopție: http://stiripentruviata.ro/o-viata-salvata-eram-pro-alegere-pana-in-momentul-cand-a-aparut-ava/

Săptămâna pentru Viață

Experiența din anii trecuți a arătat că diferite organizații au făcut și alte activități pe lângă Marș. Au fost cazuri în care unele tipuri de activități nu și-au găsit locul în cadrul Marșului și au fost lăsate deoparte. În plus, s-a constatat că în unele localități au fost mai multe organizații participante și fiecare a avut o agendă proprie, pe lângă participarea la Marș în comun.

De aceea, vă propunem ca Marșul să fie încadrat de o Săptămână pentru Viață, în perioada 19–26 martie. În această săptămână se pot organiza în fiecare oraș sau localitate diferite activități pro-viață: proiecții de filme pro-viață, mese rotunde, conferințe, discuții, spectacole, slujbe religioase etc. Aceste evenimente oferă participanților posibilitatea de a afla mai multe despre mișcarea pro-viață, despre scopul Marșului pe care îl organizăm și despre cum se pot implica în mod concret.

În ce orașe și localități va avea loc Marșul?

A treia partea a acestui mail o dedicăm unui aspect foarte important: în ce orașe și localități va avea loc Marșul în acest an?

Deși a crescut de la an la an numărul orașelor în care s-a organizat Marșul, constatăm două realități triste: 1. au existat orașe și localități unde s-a desfășurat într-un an, iar în anul următor nu a mai avut loc; 2. există județe în România care nu au niciun oraș sau localitate în care să se organizeze Marșul.

Pentru a remedia aceste două probleme, vă rugăm să anunțați până duminică, 9 februarie a.c., orașele și organizațiile care coordonează Marșul, pentru ca în perioada 10–23 februarie să ne unim forțele și să îi determinăm și pe colegii din alte orașe și localități, unde există capacitate, să organizeze Marșul.

În acest prim buletin informativ organizatoric, vă informăm că suntem în curs de a definitiva un program al Săptămânii pentru Viață în București și, atunci când va fi gata, îl vom trimite și către dumneavoastră. În măsura în care astfel de programe sunt gata pentru diferite localități, ne vom bucura să fie făcute publice, ele putând constitui surse de inspirație și pentru ceilalți.

Intenționăm, de asemenea, să finalizăm cât mai curând logo-ul și afișul Marșului, să completăm lista actuală de bannere și pancarte cu mesaje referitoare la adopție, să edităm numărul 2 al revistei Pentru viață, să facem comunicatul de presă, să retrimitem principiile Marșului, materiale motivaționale etc. Acestea și alte probleme legate de Marșul pentru Viață 2014 vor fi subiectul altor buletine organizatorice.

Vă rugăm să sprijiniți organizarea acestui Marș, pentru că el poate constitui o coloană vertebrală pentru activitățile organizațiilor pro-viață din România.

Că nădejdea că Dumnezeu ne va întări puținele noastre forțe,
Cu bucurie pentru viață,

Alexandra Nadane

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! ORICE mesaj incitator și provocator va fi șters.