sâmbătă, 23 martie 2013

"Informarea corectă şi completă a femeii despre copilul ei este esenţială" - discurs rostit la Marşul pentru Viaţă de la Tulcea





Olimpia Popa

Marșul pentru Viaţă este cel mai mare eveniment public ProVita din România. In acest moment participă la marş oameni în peste 29 de orașe ale țării.

Scopul marșului este afirmarea unor valori: dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi din momentul concepţiei, respectul faţă de viaţă în toate fazele şi ipostazele sale, sprijinirea familiei ca temelie a societăţii.

Marşul este organizat de Federaţia ProVita şi numeroase organizaţii a căror  activitate se întemeiază pe convingerea că fiecare om, născut sau nenăscut, merită protecţia egală a legii.

Un adevăr evident este acela că fără copii nu există viitor. Ţara noastră pierde 4  milioane de locuitori la fiecare două decenii. S-au făcut peste 21 milioane de avorturi în ultimii 50 de ani ( > decât populaţia actuală a ţării). Naţiunea română se condamnă astfel la dispariţie. In mai puţin de 20 de ani, peste 30% din populaţia României va fi alcătuită din pensionari. O ţară aflată în această situaţie nu se mai poate susţine financiar. Ieşirea la pensie a celor născuţi până în anii ’70 vă însemna scăderea drastică a numărului de contribuabili şi va avea drept consecinţă creşterea uriaşă a taxelor pentru populaţia rămasă activă. Serviciile sociale şi economia vor intra în declin, consecinţa fiind lipsa locurilor de muncă. Copiii şi nepoţii noştri vor simţi acut şi dureros aceste consecinţe.

Din aceste motive ProVita este preocupată și de starea natalității. Declinul natalităţii este motivat de obicei de probleme economice. Totuşi, statisticile arată că în timpul războiului se năşteau mai multi copii decât acum. De asemenea, statisticile arată că se află în gravă criză demografică şi ţări cu un nivel de trai foarte ridicat. Concluzia este că problema natalității este una culturală şi ea ține nu atât de starea financiară cât de atitudinea față de copil, de modul în care omul percepe rolul său în lume.

Motivul pentru care organizaţiile ProVita se opun avortului NU este unul utilitar - dorința de creștere cu orice preț a populației. Motivul ţine de un adevăr indiscutabil: avortul ucide o ființă umană deplină (copilul) și face un rău ireparabil alteia (femeia). Considerăm că informarea corectă şi completă a femeii despre copilul pe care îl poartă şi despre avort este esenţială.

Organizațiile provita se pronunță împotriva oricărei forme de control al populației de către autorități, control exercitat fie prin acţiuni anti-nataliste, fie legi „pro-nataliste” - de tipul decretului din România lui Nicolae Ceaușescu. Intervenția statului în familie trebuie să se limiteze la protejarea dreptului fundamental la viață începând de la concepție.

Marşul pentru Viaţă din ţara noastră se înscrie într-un efort al comunităţii internaţionale de a atrage atenţia asupra crizei demografice la nivel european, criză care poate duce la dispariţia unor  popoare întregi, deoarece, conform estimărilor, în următoarele  trei decenii, rata natalităţii va coborî sub nivelul de înlocuire în mai multe ţări. Unele dintre aceste ţări au luat deja masuri legislative pentru protejarea vieţii ( ex. Irlanda şi Ungaria).

Dorim ca mesajul nostru  să ajungă la femeile însărcinate, la soții sau prietenii lor, la medici, precum și la politicieni în vederea promovării unor inițiative legislative de protejare a vieții.

Este necesar curajul recunoaşterii de către poporul nostru că răul nu ne vine doar de la o economie precară, ci rădăcinile lui sunt mult mai adânci. Clădim biserici, ţinem post şi ne declarăm creştini, dar cele peste 21 de milioane de victime ale avortului arată că este nevoie de o reformă morală care să ne reaşeze valorile  pe scara lor autentică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! ORICE mesaj incitator și provocator va fi șters.